Hvilken tryksag laver du? Vælg papirstørrelsen til jobbet

Størrelsen betyder noget, når du skal lave tryksager. Det ved du, når du har stået med en bog mellem hænderne. Er det sjovt at bladre i en bog, hvor alle siderne er i A4-format? Nej, for sådan en bog er kedelig at have i hånden – den skal næsten ligge på bordet. Er det sjovt at bladre i en fotosektion, hvor formatet er det halve af en A4-side? Også nej. Papirformatet skal passe til tryksagens indhold.

 

A3, A4, A5 – systemet er nemt at forstå

Papirstørrelser er der mange forskellige af. I Danmark (og det meste af verden) er udgangspunktet, at papir forhandles i formater som A4, A5, A3 osv. A-standarden er nem at hitte ud af, da du flytter dig et tal op i systemet ved at dividere et papirarks længde og bredde med to. Og du bevæger dig ned i systemet ved at fordoble længde og bredde. Fx er et A3-ark dobbelt som stort som et A4-ark.

 

Formatet skal være det rigtige til tryksagen

Laver du en plakat, er det ideelt med A2 eller måske endda A1 som format. Så kan du nemlig være sikker på, at der er plads til at gøre skriftstørrelsen stor nok til, at folk på en afstand nemt kan læse, hvad der står på plakaten. Laver du i stedet et postkort, skal formatet være så småt, at det er rart at have i hænderne, at det passer i en konvolut, og at det ikke optager meget plads på en opslagstavle.

 

Husk at lave testprint – og ændr evt. format

Når du sidder og layouter en tryksag på en skærm, kan det godt være svært at få indtryk af, hvordan det endelige produkt ser ud på print. Både hvad gælder farve, men også hvad gælder skriftstørrelse. Derfor laver du altid testprint. Afhængigt af hvordan det bliver, kan du evt. vælge at ændre format.